Teendők kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kár esetére

  • Posted on: 4 July 2019
  • By: admin
Teendők kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kár esetére

Közlekedési baleset esetén először meg kell győződni arról, hogy történt e személyi sérülés, ha igen akkor elsődleges teendő a segítségnyújtás, illetve a mentők, rendőrség hívása.  A következő az elakadásjelző háromszög kihelyezése további balesetek kialakulásának megelőzésére.

Ezek után azt kell vizsgálni, hogy ki a felelős a baleset okozásáért. Ha ebben meg tudnak állapodni a felek, akkor ki kell tölteni az Európai baleseti bejelentőt. Érdemes odafigyelni a hiánytalan kitöltésre, a szükséges adatok közül kiemelendő az okozó fél rendszáma, felelősségbiztosítójának neve és biztosításának kötvényszáma. Fontos még, hogy az okozó fél tüntesse fel a megjegyzés rovatban, hogy elismeri felelősségét a baleset okozásában, illetve hogy ne maradjanak le a járművezetők aláírásai. Ha a két fél egyikénél sincsen baleseti bejelentő, akkor érdemes akár egy papírra leírni, hogy mikor, hol és mi történt, milyen résztvevőkkel, ki vállalja a felelősséget a baleset okozásáért, a gépjárművek és a biztosítások adatait, és szintén ne maradjanak le az aláírások sem. A papír alapú kárbejelentők mellett elérhető már elektronikus megoldás is, az alkalmazásboltokból ingyenesen letölthető E-kárbejelentő mobilalkalmazás is.

Amennyiben a felek nem tudnak megállapodni abban, hogy ki a felelős a baleset okozásáért, akkor rendőrt kell hívni, illetve ugyan ez érvényes abban az esetben is, ha valamelyik fél gépjárműve külföldi országban van forgalomban.

Amit még mindenképpen érdemes megtenni, hogy fényképezzük le a sérült gépjárműveket és a helyszínt is, mert ez még a későbbiekben segítheti a kártérítési folyamatot.

A káreseményt a vétlen félnek kell bejelentenie az okozó felelősségbiztosítójánál, majd ezután a másik félnek is nyilatkoznia kell. Ezt a felek akár együtt is megtehetik, de ha ez nem megvalósítható, akkor a bejelentés után az adott biztosító fel fogja szólítani a baleset okozóját, hogy nyilatkozzon az eset körülményeiről. Ennek akár elébe is lehet menni, ha a vétlen fél a bejelentés után megadja a kárszámot a másik félnek, ő azzal már meg tudja tenni nyilatkozatát.

Külföldi károkozó esetén egyrészt - mint feljebb írtuk - mindenképpen hívjunk rendőrt, illetve amennyiben az okozó fél autója a Zöldkártya Rendszer tagországainak egyikében van forgalomba helyezve, úgy a MABISZ honlapján megtalálható Levelezőpartnerek listájából tájékozódhatunk, hogy melyik szervezethez kell fordulnunk a kárunk bejelentésével kapcsolatban.