Nyaralás autóval

  • Posted on: 10 July 2020
  • By: admin

Jelenlegi járványhelyzetben sokan részesítik előnyben az autóval nyaralást a repülős utakkal szemben. Van pár dolog amire érdemes odafigyelnünk, hogy gondtalan legyen pihenésünk.

Az első tanács amit érdemes megfogadni, hogy az utazást megelőzően vizsgáltassuk át autónkat egy szervízben, mert  annál nem sok kellemetlenebb dolog történhet, minthogy nyaralásunkat gépjárművünk egy esetleges műszaki meghibásodása hátráltassa. Mivel a gondos felkészítés ellenére is történhet ilyen kellemetlen esemény, utasbiztosításunkon belül érdemes járművünket is biztosítani assistance szolgáltatásra. Ez azért előnyös számunkra, mert a biztosító magyar nyelvű telefonos segélyszolgálatát a nap 24 órájában hívhatjuk, és segítséget kapunk a mentés, illetve javítás megszervezésében, valamint a választott biztosítási csomagunknak megfelelő összeghatárokig térülnek a költségeink. Utasbiztosítás témakörben érdemes elolvasni korábbi cikkünket is. Olyan alapvető dolgokra most nem térnék ki, hogy elindulás előtt érdemes ellenőrizni a pótkereket, az emelőt és, hogy megvannak-e a kötelező tartozékok.

Gyakran előforduló kérdés ügyfeleink részéről, hogy kötelező-e zöldkártyát magukkal vinniük külföldi utazásukhoz. Ez a típusú igazolás azokban az országokban kötelező, melyek a zöldkártya-rendszer tagjai, de nem EU tagállamok. Ezekbe az országokba a belépés feltétele biztosításunk igazolása, ha nincs nálunk zöldkártya, csak abban az esetben léphetünk területükre ha a helyszínen kötünk felelősségbiztosítást az adott államra érvényes feltételekkel.  Az Európai Unióban nem kötelező, de ajánlott az igazolás, mert egyrészről egy esetleges közlekedési baleset ügyintézését gördülékenyebbé teszi, valaminet egy rendőri ellenőrzés során segítségével könnyen és gyorsan igazolhatjuk biztosításunk érvényességét. A zöldkártyát annál a biztosítónál tudjuk igényelni, ahol a kötelező gépjármű felelősségbiztosításunkat kötöttük.

Amit biztosítási témakörben érdemes még megemlíteni, az egyik, hogy mindenképpen legyen nálunk Európai baleseti bejelentő nyomtatvány, illetve ha esetleg nem rendelkezünk casco biztosítással, még az utazás megkezdése előtt érdemes elgondolkodni a kötésén. Miért fontos a casco biztosítás a nyaralás során? Egyrészről minél hosszabb utat teszünk meg, annál nagyobb az esélye egy esetleges közlekedési balesetnek, másrészt a casco biztosítások általában egyéb szolgáltatásokat is tartalmaznak például assistance, szállítási és tárolási költségek térítése, stb. Ez mind jól jöhet számunkra főleg egy külföldi országban.

Amire érdemes még odafigyelnünk az utazás során, hogy ne hagyjuk értékeinket az autónkban. Nyilván vannak olyan szituációk, hogy csak pár percre állunk meg például egy autópálya pihenőben, vagy benzinkúton, és közben nem tudunk mindent magunkkal vinni, ilyenkor érdemes valakinek az autónál maradnia. Amikre különös tekintettel érdemes odafigyelnünk azok az okmányaink, a gépjármű forgalmi engedélye, bankkártyánk, készpénzünk és a mobiltelefonunk. Igyekezzünk nem bedőlni a trükkös lopásoknak. Az egyik leggyakoribb módszer, hogy míg az egyik elkövető eltereli valamivel a figyelmünket például jelzi, hogy defektet kaptunk, és míg kiszállunk megnézni, a társa kipakolja értékeinket, vagy akár eltulajdonítja az autónkat. Ha minden óvintézkedés ellenére bűncselekmény áldozataivá válunk, akkor a legfontosabb teendőnk, hogy feljelentést tegyünk a helyi rendőrségen, mert ha az adott eseményre van biztosítási fedezetünk, akkor a rendőrségi jegyzőkönyvvel tudjuk igazolni a történteket a biztosítónknál.

A fentieket összefoglalva elmondható, hogy vannak veszélyei egy autós nyaralásnak, de ezeket a kockázatokat egy kis odafigyeléssel jelentős mértékben  csökkenteni tudjuk.