Mi a teendőnk gépjármű eladása után?

  • Posted on: 6 July 2020
  • By: admin
Autó eladás bejelentés

Autó eladásával kapcsolatban van pár fontos dolog, amire az eladónak érdemes odafigyelnie. Az első és legfontosabb, hogy mindenképpen írjunk adásvételi szerződést, és arra a megfelelő nyomtatványt hasznájuk, valamint, hogy hiánytalanul adjuk meg rajta az adatokat. Ez azért fontos számunkra, mert ennek segítsésével tudjuk igazolni, hogy eladtuk a gépjárművet. Soha ne tegyünk olyat, hogy átadjuk az autót, és megállapodunk egy későbbi szerződéskötésben.  Gondoljunk csak arra az esetre, ha valaki kárt okoz, vagy bűncselekményt követ el az eladott gépjárművel, esetleg nem fizeti a parkolási, vagy úthasználati díjat, stb. Ilyen ügyekben kell, hogy rendelkezésünkre álljon egy dokumentum, amivel igazolni tudjuk a gépjármű eladását. A hiánytalan adatok azért fontosak, mert a jelenlegi szabályozás szerint ha a magánokirat nem felel meg a meghatározott tartalmi követelményeknek, azt a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználás céljából joghatás kiváltására alkalmatlannak kell tekinteni. Ez esetben a változás bejelentésére irányuló közlekedési igazgatási eljárásban az eljáró hatóság a nyilvántartásba történő bejegyzést elutasítja, egyben felszólítja az ügyfelet az e rendeletben meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtására, valamint felhívja az ügyfél figyelmét a késedelmes bejelentés jogkövetkezményeire. Képzeljük el azt a szituációt, hogy eladunk egy kis értékű gépjárművet amivel a vevő úgy okoz balesetet, hogy előtte nem kötött rá biztosítást, ezután megkeressük, hogy javítsuk ki az adásvételit, mert az nem alkalmas a nyilvántartásba történő bejegyzésre... A lényeg az, hogy rendkívül sok kellemetlenségtől meg tudjuk magunkat kímélni, ha néhány dologra odafigyelünk.

Sajnos kevesen tudják, de nemcsak a vevőnek, hanem az eladónak is bejelentési kötelezettsége van, nyolc napon belül köteles bejelentenie a változást. Ezt meg tudja tenni az okmányirodában az adásvételi szerződéssel, illetve online bejelentésre is van lehetőség a Webes Ügysegéden keresztül. Utóbbihoz meglévő Ügyfélkapu regisztráció szükséges. Ezt azért fontos megtenni, mert a jelenlegi szabályozás szerint amennyiben az új tulajdonos (vevő) a bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy nem teljesíti és az eladás bejelentése sem történt meg, a nyilvántartás szerinti tulajdonost (eladót) terheli a gépjárműadó fizetési kötelezettség, valamint a járművel kapcsolatos egyéb (pl.: autópálya használati díj, parkolási díj, pótdíj, közigazgatási bírság kiszabására irányuló eljárás) eljárásokat az eladóval szemben fogják megindítani.

Az eladást az okmányirodán kívül mindenképpen jelentsük be a biztosítónkhoz is a kötelező gépjármű felelősségbiztosításunkkal, illetve casco szerződésünkkel kapcsolatban. Az érdekmúláson bejelentésén kívül tudunk rendelkezni a túlfizetésünkről, bónusz fokozatunk átvezetéséről is.