KATA-s vállakozóként mekkora nyugdíjra számathatok?

  • Posted on: 9 April 2019
  • By: Kövecses Péter

Egyre több vállalkozó választja a katás adózást (kisadózó vállalkozások tételes adója), mely több előnnyel is jár más adózási formákkal szemben. Tervezhető, havi fix összegű, alacsony mértékű adófizetés, illetve egyszerűsége miatt rengeteg adminisztrációs terhet is levesz a vállalkozó válláról. A vállalkozás elindítása is egyszerű, ügyfélkapun keresztül is elvégezhető.

Amire viszont sajnos sokan nem gondolnak, hogy a kedvező havi befizetések "árát" nyugdíjas korunkban fogjuk megfizetni. Ugyanis, ha valaki a havi 50 ezer forintos adózást választja, akkor annak úgy fogják számítani a nyugdíját, mintha bruttó (!) 94.400 Ft-ot keresett volna, illetve a havi 75.000 Ft-os adófizetés esetén sem sokkal jobb a helyzet, mert ez esetben bruttó 158.400 Ft az előbbi összeg. Ráadásul ha valaki a havi 50 ezres befizetést választja, nemcsak hogy alacsonyabb nyugdíjra számíthat, de még a szolgálati ideje is alacsonyabb lesz, ugyanis az alacsonyabb havi járulék választása esetén egy ledolgozott év a számításnál csak 0,63 évnek felel meg.

A fentiek tükrében minden katás vállalkozónak erősen ajánlott elgondolkodnia valamilyen nyugdíjcélú megtakarítási formán, és ez hatványozottan igaz a havi alacsonyabb befizetést választókra. Persze azon is érdemes elgondolkodni, hogy megéri e inkább a magasabb, 75 ezer forintos befizetést választani, vagy a kettő közötti 25 ezer forintos különbséget inkább egy megtakarítási termékben elhelyezni, mert főleg hosszab időtávon, kamatos kamatot is figyelembe véve lényegesen magasabb összeget lehet féretenni, mint amennyi a várható nyugdíjkülönbözetből adódhat.

Ha Önt is hasonló kérdések fogalakoztatják, akkor vegye fel kapcsolatot irodánkkal, és ingyenes, kötelezettségmentes tanácsadással segítünk megtervezni időskori anyagi biztonságát.

Megkeresést kérek