Jó tanácsok, mielőtt külföldre indul autóval

  • Posted on: 11 July 2018
  • By: Kövecses Péter

Mielőtt hosszabb, rövidebb időszakra külföldre indulnánk autóval, érdemes pár dolgot átgondolni, illetve leellenőrizni.

Zöldkártya

Fontos, hogy érvényes, díjjal rendezett kötelező gépjármű felelősség biztosítással rendelkezzünk, és az erről szóló nemzetközileg elfogadott igazolást, a zöldkártyát magunknál tartsuk. Egyrészt egy előforduló baleset, de egy rendőri igazoltatás során is szükségünk lehet rá. Kiállítása ingyenes, biztosítónktól tudjuk igényelni.

Baleseti bejelentő (kék-sárga)

Mivel egész Európában a nálunk ismert bejelentőt használják, elégséges a hagyományos kék-sárga nyomtatványt magunkkal vinnünk. Ha nincs az autónkban, akkor általában ezt is a biztosítónknál tudjuk igényelni. 

Egy esetleges külföldi balesetnél, ha mi vagyunk a szenvedő fél érdemes rendőrt hívnunk, lefotóznunk a helyszínt, a  illetve nagyon fontos, hogy megkapjuk az okozó fél gépjármű felelősségbiztosítójának nevét és biztosítása kötvényszámát. Ha a kár a Zöldkártya Rendszer valamely tagországa területén következett be és az Európai Unió valamely más tagállamában üzembe helyezett gépjármű okozta, akkor a károsult igényével közvetlenül fordulhat a károkozó külföldi felelősségbiztosítójához, vagy magyarországi képviselőjéhez. Utóbbiak listáját megtalálja a MABISZ honlapján.

Assistance biztosítások

Érdemes tájékozódnunk az általában kgfb biztosításunkhoz köthető ún. assistance kiegészítő biztosításról, mely védelmet nyújt autónk számára közlekedési baleset, vagy műszaki meghibásodás miatt felmerülő szállítási, vagy helyszíni javítási költségekre.

A másik lehetőség, hogy ha kötünk magunkra utasbiztosítást, akkor akár azon belül is tudjuk biztosítani gépjárművünket assistance solgáltatásra.

Midkét esetben különböző konstrukciók léteznek eltérő szolgáltatásokkal, érdemes tájékozódni a lehetőségekről.

Ellenőrizzük a casco szerződésünket

Általában a casco szerződések többsége egész Európára érvényes, de elindulás előtt érdemes leellenőrizni biztosítónknál, hogy a célország szerepel e szerződésükben.