Családi költségvetés

  • Posted on: 30 July 2018
  • By: Kövecses Péter

Gyakran előfordul, hogy hó végére kiürül a családi kassza. Ez ellen legkönnyebben úgy tehetünk, ha családi költségvetést készítünk. 

A könnyebbik rész a bevételi oldal megtervezése, ennél nagyobb kihívást jelent a kiadási oldal elkészítése, mely előbbinél lényegese több tételt alkalmaz. Érdemes a rendszeres kiadásokkal kezdeni, mint a közüzemi számlák, lakhatási költségek, élelmiszer, biztosítási díjak, törlesztőrészletek, közlekedési költségek. Alaposan át kell gondolni viszont azokat a költéseket amik nem jelentkeznek havi rendszerességgel, ilyenenek lehetnek  ha valami elromlik a háztartásban, váratlan egészségügyi kiadás, gépjármű szervizelése, karácsonyi ajándékok megvásárlása, nyaralás stb.

Ha rendszeresen feljegyezzük a költéseinket, akkor könnyebben átláthatjuk, hogy melyek azok a tételek, melyekre aránytalanul sokat költünk, így ésszerűsíthetjük kiadásainkat.

Értelemszerűen a legfontosabb szabály, hogy nem szabad többet költenünk bevételeinknél, mert az hosszútávon eladósodáshoz vezet, ami újabb költségeket von maga után például hitelkamatok formájában. Az is fontos, hogy lehetőség szerint ne csak ne lépjük túl a családi költségvetést, hanem igyekezzünk megtakarítani, mert hiába próbáljuk a költségvetés tervezésénél a nem várt kiadásokat is számba venni, előfordulhat olyan eset, amire nem gondoltunk, vagy olyan történés, ami az előre tervezettnél magasabb kiadással jár, általánosan javasolható, hogy a bevételünk legalább 10 %-át érdemes félretenni.

A megtakarítás azért is fontos, mert mindenkinek vannak olyan hosszútávú céljai (lakás, gépjármű vásárlás, gyermek felsőfokú taníttatása, időskori anyagi biztonság), amik nagyobb pénzösszegeket igényelnek, ezeket érdemes rendszeres megtakarításokkal fedezni. Utóbbiak havi díját célszerű a költségvetésünk rendszeres kiadási között feltüntetni.

A megtakarítási formákat tekintve érdemes szakértő segítségét igénybe venni, mert egy jól összeállított portfólióval gondoskodhatunk arról, hogy a félretett pénzünk céljainknak mefelelően gyarapodjon, legyen szó kamatokról, költségekről, vagy esetleges állami támogatásokról.

Irodánk ingyenes segítséget nyújt pénzügyei megtervezésében, amennyiben felkeltettük érdeklődését vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Megkeresést kérek