Új kötelező biztosítás júliustól az utazási irodáknak

  • Posted on: 4 July 2018
  • By: Kövecses Péter

Júliustól kötelező az utazási irodáknak olyan biztosítást kötniük ügyfeleik számára, amely csőd esetén a kényszerű kint tartózkodás és a hazaszállítás költségeit fedezi: az illetékes hatóságok július elsejétől ellenőrzik az utazási irodákat és csak az új jogszabálynak megfelelő biztosíték esetén adnak működési engedélyt a vállalkozásoknak – mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője az M1 hírcsatornán.

A szabályok szerint, ha a helyzet megkívánja, a biztosító azonnal az utazásszervező helyére lép és a fedezett összegig megszervezi a szükséges kint tartózkodást és a mielőbbi hazautazást – tette hozzá.

Elmondta: az utazási irodák fedezete az intézkedéssel két részre válik, csőd idején a külföldön tartózkodókra fordítandó összeget a biztosítás fedezi, míg az eddig is kötelező vagyoni biztosíték azok kielégítésére szolgál, akiknek az utazása meghiúsult, de már fizettek az irodának.

Ugyanakkor az utazóknak nem árt azzal is tisztában lenniük, hogy ez a fedezet nem helyettesíti az utasbiztosítást, melynek fontosságáról korábbi cikkünkben írtunk.

Felhasznált források: MTI, M1